University of Minnesota – Northrop Plaza

LOCATION: Minneapolis, MN
ARCHITECT: HGA
COMPLETED: Ongoing

Northrop Mall is the central gathering area for students at the University of Minnesota. The focal point of the North end of the Mall is a Northrop Plaza marking the main entry to Northrop Auditorium. The public plaza was removed to restore the underground parking structure creating an opportunity to revisit the design of this important campus space. We collaborated with the waterproofing consultant and the State Historic Preservation Office to develop a plan for the redesign. Paving patterns and design precedent were carefully coordinated with SHPO to insure an historically appropriate design resulting in colorful local aggregates and pigmented concrete that reflect historic patterns.

Northrup-Plaza-Planting

Northrop-Plaza-Perennial-Garden

Northrop-Plaza-Birdseye

Northrop-Plaza-Plan

northrop-4

northrop-5