University of Nebraska Lincoln – Abel Sandoz Courtyard

LOCATION : Lincoln, Nebraska
ARCHITECT : ESG
COMPLETED: 2010

Able Sandoz Dining Facility and exterior courtyard is designed to accommodate events for as many as 550 people, the courtyard has an underlying linear concept to accentuate the long space surrounded on all four sides by campus dining and residence hall buildings. The space includes an Ipe wood deck, a sunken accessible lawn area, a water trough complete with stormwater collection wiers, and long linear precast concrete seat walls that are illuminated at night with a soft ‘Cornhusker Red’ glow. Landscape plantings, specifically chosen for low maintenance, are incorporated to soften the space and provide privacy. Five Maple trees vertically divide the space lending future privacy from residence windows above, and will also reflect the school’s colors.